En alternativ TDC TV installation
Jeg stod overfor at skulle installere TDC TV i huset.
Jeg havde i forvejen LAN i hele huset, som bl.a. indbefatter et 40 meter kabeltræk fra stuen til det sekundære knudepunkt. Det går fra stuen, gennem kælderen, på ydersiden af gavlen og ind ved et vindue. Ja, i et gammelt hus er det ikke bare så nemt at bore gennem loftet, da man ikke aner hvor boret kommer ud, pga. efterisolering m.v. På de efterfølgende tegninger er det dog skitseret i ét plan da det er mere overskueligt at forklare ud fra.
TDC TV kræver et ekstra
LAN etableret i alle de rum hvor
man vil se TV. Mange vil nok mene at man blot kan omlægge sine Pc’er til trådløs og så genbruge kablerne til TV, men jeg vil ikke af med mit gigabit link mellem computerne.
Jeg ville ikke gøre som TDC foreskriver, da det ville kræve en masse ekstra kabel og en, efter mit synspunkt, overflødig switch. Så i stedet for at trække endnu 40 meter kabel, valgte jeg at gøre mit LAN mere avanceret og begynde at køre med VLANs.
Konceptet er at der på linket i begge ender af de 40 meter kabel står en router der kan pakke trafikken fra to separate netværk ned på ét kabel.
Mit udstyr består af 2 stk. ”Linksys WRT54G” routere med den gratis firmware ”DD-WRT v24-sp1”. Router nr. 2 var faktisk afskrevet da den ikke kunne trække en DHCP adresse, men blev gemt alligevel til tests. Og nu kunne den bruges til noget fornuftigt. Router 1 er sat op med alt det normale: Wireless, NAT, statisk DHCP leases m.v. Router 2 er kun indstillet til at transportere VLANs over trunk kablet.
Farvekoder for de følgende skitser: BLÅ: Internet/Lokalnet RØD: TDC TV LILLA: TRUNK af alle VLANs
Skitse af min installation FØR jeg fik TDC TV:
Som det ses er der et kabel på 40 meter mellem min stue og så den modsatte ende af huset.
Skitse af TDC’s ide til installationen:
TDC’s ide er at man etablerer endnu et LAN parallelt med det eksisterende. Det kræver i mit tilfælde 2 ekstra switche og et ekstra 40 meter kabel.
Skitse af min installation, lavet på MIN lidt smartere måde:
Jeg har blot tilføjet router nr. 2 som jeg havde liggende på lager, og så lavet lidt router opsætning i begge ender – SÅDAN!
Kabelføring på de 2 routere:
Her ses det hvordan stikkene er udnyttet på hver af de to routere.
Konfiguration af de 2 routere:
De to routere er på VLAN opsætningen lavet 100 % ens. Så billedet herover er dækkende for begge routere. Som det ses kører stik 1 på VLAN 0 (default). Jeg har så blot ændret så stik 2 og 3 kører på VLAN 2. Derefter har jeg nede ved ”Tagged” indstillet at stik 4 kører tagged og at VLAN 0 og 2 skal sendes via dette stik. Det var det hele.
Sådan ser DEFAULT indstillingerne ud på routeren (til sammenligning):
Til sammenligning ses her default indstillingerne. Man kan kun vælge 1 VLAN pr. stk., medmindre man kører ”Tagged”.
|